Eдин от водещите в индустрията доставчици на решения за работни процеси и лъчева терапия при ранното откриване и лечение на рак Xoft®, обяви, че системата за електронна брахитерапия Axxent®, за лечение на ранен стадий на рак на гърдата при използване интраоперативна лъчетерапия (ИОЛЛ ) е избрана за победител в здравната категорията на списанието Popular Science за “Най-добър нов продукт” за 2015 г. Редакторите на Popular Science признават продукти и технологии, които представляват иновации, които са важни за развитието на здравеопазването.

ИОЛЛ е процедура, при която при ранен стадий на рак на гърдата се лекува само с една процедура интраоперативно лъчелечение (ИОЛЛ). Традиционното лечение на рак на гърдата включва дневно лъчелечение, пет дни в седмицата, от шест до осем седмици. ИОЛЛ позволява радиационни онколози и хирурзи да работят заедно, за да се осигури пълна, достатъчна доза на облъчване по време на лумпектомия. Все повече благоприятни клинични данни потвърждават използването на ИОЛЛ при  кандидати, отговарящи на критериите за подбор. В момента фирмата производител провежда един от най-големите интраоперативни  клинични проучвания, правени до момента с помощта на системата Xoft, като я сравнява с традиционно външно облъчване.

“Системата на Xoft е революционна технология в лечението на рак, и за нас е чест, че системата  бе избрана да получи толкова уважаваната награда”, каза Кен Фери, главен изпълнителен директор на ICAD. “Ние се надяваме, че това признание ще помогне на повече пациенти, които са подходящи кандидати за ИОЛЛ , да избягат лъчетерапията от шест до осем седмици, която е вредна за здравето на пациента и разрушителна за живота му.”

Как работи системата?

По време на лъмпектомия патентован миниатюрен рентгенов източник се вмъква в гъвкав балон под формата на апликатор, който се поставя  временно в раковото легло. Рентгеновият източник доставя една концентрирана доза лъчение директно в леглото, насочена към раковите клетки, като не засяга здравите околни тъкани и органи като сърце, бели дробове и ребра.

ИОЛЛ предлага редица потенциални ползи за пациента, като по-ниски разходи, по-малко странични ефекти, и по-кратко време за лечение в сравнение с традиционната лъчетерапия. Повечето пациенти, лекувани по методът на ИОЛЛ със системата Axxent на Xoft, са в състояние да се върнат към нормалните си ежедневни дейности, включително работа, отглеждане на деца и други семейни дейности, в рамките на дни, а не на седмици!

“ИОЛЛ е иновация w медицината, която може да помогне на пациенти да избегнат значителна финансова и емоционална тежест, която е неразделна част и се свързва винаги с традиционното лечение”, каза г-н Фери. “Когато на пациенти, отговарящи на критериите за подбор, са предложени и двата варианта, те обикновено предпочитат по-краткия курс на радиация, а не стандартните ежедневни посещения в центъра за лечение за значителен брой седмици.”

“С награда “Най-добър нов продукт” се отличават иновациите, които изненадват и изумяват нас, тези които оспорват виждането за това какво е възможно в бъдеще”, каза Клиф Рансом, редактор на списание Popular Science. “Наградата е най-голямата от наградите на  Popular Science, а 100-те победители в различните категории, избрани измежду хиляди кандидати, са революционни всеки в неговата област.”
Повече от 180 водещи здравни заведения по целия свят са приели Xoft IORT и успешно са излекували над 2000 пациенти. IORT също бе включена в списъка на клиниката в Кливланд в “Топ 10 Медицински иновации за 2015 г.”
Системата  Xoft е лицензирана в Канада за лечение на рак навсякъде в тялото, включително и немеланомен рак на кожата, гинекологични ракови заболявания и ранен стадий на рак на гърдата.

За фирмата производител

 ICAD, Inc. доставя иновативни решения и услуги за откриване на рак и терапия, които дават възможност на да се намерят и лекуват ракови заболявания по-рано и по-бързо, като подобряват значително резултатите за пациентите. ICAD предлага широка гама от възможности за компютърно откриване (CAD) и решения за работни процеси за подпомагане на бързото и точно откриване на рак на гърдата, рак на простатата и рак на дебелото черво. Системата за електронна брахитерапия Axxent® е безболезнена, неинвазивна технология, която осигурява висока мощност на дозата, ниска радиация, която е насочена към раковото легло, като същевременно минимизира излагането на околните здрави тъкани. Цялостните ICAD технологични платформи включват иновативни  хардуер и софтуер, както и услуги за управление, предназначени за подкрепа за откриване на рак и лъчетерапия.

MSB е ексклузивен дистрибутор на Xoft и техните решения в областта на медицината.

За повече информация посетете www.icadmed.com или www.xoftinc.com.